Sockrade saffranskringlor
Sockrade saffranskringlor 40 bullar 225 grader
5 dl mjölk
50 g jäst
150 g rumsvarmt smör
1 dl socker eller vit sirap
1 g saffran (2 påsar á 1/2 g)
1 tsk salt
ca 14 dl vetemjöl
Pensling och garnering:
smör smält och socker
Värm mjölken i en kastrull till 37 grader. Smula jästen i en bunke och rör ut den med lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken, smör och socker eller sirap. Stöt ev. saffranet med saltet i en mortel innan det blandas i bunken tillsammans med nästan allt mjöl. Knåda degen för hand eller i maskin tills den är smidig, men ganska lös. Jäs övertäckt ca 30 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord, dela den i 2 delar och rulla till längder. Dela varje längd i 20 bitar och rulla ut till ca 30 cm långa längder. Forma dem till kringlor, lägg på plåtar smorda eller med bakplåtspapper, jäs under bakduk ca 30 minuter. Grädda i mitten av ugnen 5-8 minuter. Pensla bullarna med lite smör och doppa dem i socker. Låt svalna på galler under bakduk.
Lycka till!
Aa vad gott det sag ut :P hade kunnat gora mkt for en pase losgodis och dessa saffranskringlor nu :) <3
Ser mycket goda ut!! :-)